Országbérlet

Országbérlet

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. Tudj meg többet a lehetőségeidről!

Vármegyebérlet

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Balaton

Vármegye- vagy országbérlettel utaznál a Balatonhoz? Gyorsan és könnyen ellenőrizheted, hogy melyik járatokkal utazhatsz az új bérletekkel is a magyar tengerhez.

Olcsó, egyszerű, korlátlan

Hol és hogyan lehet megvenni, mely járatokon használható és melyeken nem, kedvezmények, munkáltatói juttatások, részletszabályok. Minden, amit a vármegyebérletről tudni érdemes!

Országbérlet

Vármegyebérlet

Balaton

Olcsó, egyszerű, korlátlan

Útvonaltervező

Egyetlen bérlet, de szinte korlátlan helyközi utazási lehetőség. Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a hétvégi kirándulásokhoz mostantól elegendő egyetlen közös (busz+vonat) bérletet váltani. Az új vármegyebérlettel korlátlanul utazhatunk a vármegye határain belül, az országbérlettel pedig az egész országban minden helyközi buszon és nem feláras vonaton.

Az egy-egy vármegye területére érvényes teljesárú bérlet csupán 9450 forintba, a diák bérlet pedig mindössze 945 forintba kerül havonta, de akkor is csak 18900, illetve 1890 forintot kell fizetned, ha a Magyarország egész területére érvényes országbérletet választod.

Az új vármegye- és országbérlet olcsó, egyszerű és korlátlan.

Nem. Az új bérletek csak a helyközi közlekedési járatokon használhatók.

Amennyiben a helyközi autóbuszjáratnak vagy vonatnak a település közigazgatási határán belül több megállóhelye is van, úgy a vármegye- és országbérletekkel e megállók között is lehet utazni. Erről részletesebben itt olvashatsz.

A helyi járatokon való érvényességről a helyi közlekedési közszolgáltatást megrendelő önkormányzatoknak kell megállapodniuk az Építési és Közlekedési Minisztériummal. Egyelőre nem született ilyen megállapodás.

Nem. Azokon a járatokon, amelyekre kizárólag a helyi díjszabás szerinti jeggyel, bérlettel lehet felszállni, a vármegye- és országbérlet nem érvényes.

Az érintett települések és járatok a Volánbusz honlapján, ide kattintva találhatók meg.

Helyközi autóbuszjáratokon azonban a településen belüli megállók között is utazhatsz a vármegye-, illetve országbérlettel. 

A BKK-járatokon történő felhasználhatóságról a helyi, illetve helyközi közlekedési közszolgáltatást megrendelő szervezeteknek: a Főpolgármesteri Hivatalnak és az Építési és Közlekedési Minisztériumnak kell megállapodnia. Egyelőre nem született ilyen megállapodás.

Ugyanakkor a Volánbusz sárga buszain és a MÁV-START nem feláras vonatain a városhatáron belül is felhasználható a Pest vármegye-, illetve országbérlet. Aki pedig az új bérlet mellett valamilyen BKK díjtermékkel (pl. Budapest-bérlettel) is rendelkezik, az a teljes útvonalon használhatja a HÉV-et, a kék buszokat és természetesen a BKK járatait is.

Nézd meg az infografikát ide kattintva!

Igen, de nem a BKK járatain. Mindkét bérlet felhasználható Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-START vonatain, amennyiben azok nem felárasak, valamint a helyközi Volánbusz-járatokon a fővárosi agglomerációs vonalak – azaz a kék buszok – kivételével.

Nézd meg az infografikát ide kattintva!

Továbbra is lehet. A Budapest-bérlet felhasználhatóságában nem lesz változás, az továbbra is használható a MÁV-HÉV valamennyi, valamint a MÁV-START és a Volánbusz kijelölt járatain a jelenlegi gyakorlat szerint.

Ha pedig a Budapest-bérlet mellett ország- vagy az adott vármegyére érvényes bérlettel is rendelkezel, az érintett járatokon már Budapest határát átlépve is utazhatsz.

Nézd meg az infografikát ide kattintva!

Pest vármegyebérlettel, illetve országbérlettel a HÉV-vonalak alábbi szakaszain lehet utazni:

  • H5: Szentendre és Békásmegyer között,
  • H6: Ráckeve és Millenniumtelep között,
  • H8: Gödöllő és Ilonatelep között,
  • H9: Csömör és Szabadságtelep között.

Fontos tudni, hogy a fenti HÉV-vonalak Budapesten belüli szakaszain, illetve a H7 HÉV-en továbbra is csak BKK-jegyekkel és bérletekkel utazhatsz!

Nézd meg az infografikát ide kattintva!

Korlátozás nélkül. A Csongrád-Csanád vármegye- és az országbérlet a TramTrain teljes vonalán érvényes: a városhatárokon belüli és az azokon kívüli szakaszokon is.

Nem, a szegedi 2-es villamosra az ország- és vármegyebérletek nem érvényesek. Ugyanakkor a városhatáron belül 1 és 1A jelzéssel közlekedő TramTraineken az új bérleteket is elfogadják!