Országbérlet

Országbérlet

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. Tudj meg többet a lehetőségeidről!

Vármegyebérlet

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Balaton

Vármegye- vagy országbérlettel utaznál a Balatonhoz? Gyorsan és könnyen ellenőrizheted, hogy melyik járatokkal utazhatsz az új bérletekkel is a magyar tengerhez.

Olcsó, egyszerű, korlátlan

Hol és hogyan lehet megvenni, mely járatokon használható és melyeken nem, kedvezmények, munkáltatói juttatások, részletszabályok. Minden, amit a vármegyebérletről tudni érdemes!

Országbérlet

Vármegyebérlet

Balaton

Olcsó, egyszerű, korlátlan

Útvonaltervező

Egyetlen bérlet, de szinte korlátlan helyközi utazási lehetőség. Ezzel az útvonaltervezővel nem csak helyközi, de helyi járatokkal és egyéb járművekkel is tervezhetsz, így megtervezheted, hogyan jutsz célba a leggyorsabban és a legegyszerűbben.

Így vedd meg online az országbérletedet!

Legegyszerűbben a MÁV applikáción keresztül vásárolhatod meg az országbérletedet. Nézd meg a videónkban, hogyan!

Mennyivel jársz jobban?

Image

Tudtad?

Gyakran ismételt kérdések

Az új bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a hétvégi kirándulásokhoz mostantól elegendő egyetlen közös (busz+vonat) bérletet váltani. Az új vármegyebérlettel korlátlanul utazhatunk a vármegye határain belül, az országbérlettel pedig az egész országban minden helyközi buszon és nem feláras vonaton.

Az egy-egy vármegye területére érvényes teljesárú bérlet csupán 9450 forintba, a diák bérlet pedig mindössze 945 forintba kerül havonta, de akkor is csak 18900, illetve 1890 forintot kell fizetned, ha a Magyarország egész területére érvényes országbérletet választod.

Az új vármegye- és országbérlet olcsó, egyszerű és korlátlan.

Igen. Mindenki, aki jogosult valamilyen kedvezményes viszonylati bérlet vásárlására, az jogosult arra is, hogy tanulói kedvezménnyel váltsa meg a vármegye- vagy országbérletét.

Számodra várhatóan az országbérlet az igazán jó megoldás, hiszen kedvezményes bérletet eddig is bármilyen viszonylatra vásárolhattál, de az országbérlettel immár viszonylati megkötés nélkül bárhova utazhatsz Magyarországon.

A kísérő is jogosult kedvezményre, de azt nem a vármegye- vagy országbérlet megvásárlásához veheti igénybe (hiszen az 30 napon keresztül korlátlan utazásra jogosítana fel), hanem mindig csak az adott útra vonatkozó „régi típusú” menetjegy megvásárlásához.

Van. A START Klub 50%-os kártyához kedvezményes menetjegy bármely viszonylatban vásárolható, feláras vonatokra is – szombaton pedig még egy útitárs számára is kedvezményt biztosít! Ilyen lehetőséget sem a vármegye-, sem az országbérlet nem biztosít.

Ha havonta legalább 1 alkalommal legalább 180 km-es távolságra utazol oda-vissza feláras vonattal, akkor érdemes megtartanod vagy kiváltanod a START Klub kártyát még akkor is, ha mellette vármegye- vagy országbérlettel is rendelkezel.

Meghatározott utazási szokások esetén érdemes megtartani vagy megvásárolni a START Klub VIP kártyát is, amely ugyan 53200 forinttal drágább, mint az országbérlet, ám a birtokosaként valamennyi vonaton, 1. és 2. kocsiosztályon, díjmentes helyfoglalás mellett utazhatsz.

1 évre a START Klub Bónusz kártya ugyan 23200 forinttal drágább, mint az országbérlet, ezzel a kártyával azonban – a szükséges felárat megvásárolva – korlátozás nélkül utazhatsz a vonatokon.

Ha tehát rendszeresen utazol feláras vonatokon, érdemes lehet megtartani vagy megvásárolni a START Klub Bónusz kártyádat még a vármegye- vagy országbérlet mellett is. Ha azonban inkább autóbuszokon utazol, illetve a vasúti utazásaidhoz is többnyire nem feláras vonatokat veszel igénybe, valószínűleg jobban jársz az új országbérlettel.

Nem, hiszen a vármegye-, illetve országbérlet bevezetése nem korlátozza a START Klub kártya használhatóságát.

Számos területen a START Klub kártyák által nyújtott kedvezmények továbbra is élnek, miközben ugyanott a vármegye- vagy országbérlet nem használható fel. A START Klub 50%-os kártyák visszaváltása ezért nem lehetséges.

(A Bónusz és VIP kártyák esetében, kérjük, vedd fel a kapcsolatot a szolgáltatás értékesítőjével!)

Nem. Kedvezményes vármegye- vagy országbérletet csak az vásárolhat, aki egyébként is jogosult a kedvezményes viszonylati bérlet megvásárlására. Így azok, akik csak jegyet válthatnak kedvezménnyel, bérletet azonban nem (pl. közalkalmazottak, levelező tagozatos diákok), kizárólag teljesárú vármegye-, illetve országbérletet vásárolhatnak maguknak.

Igen. A nagycsaládos kedvezmény alapján a 90%-os menetjegyet az együtt utazó nagycsalád mindazon tagja megvásárolhatja, aki nem rendelkezik vármegye- vagy országbérlettel. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ha a vármegye- vagy az országbérlet csak az utazás egy részén használható, akkor az együtt utazó nagycsalád minden tagja számára meg kell vásárolni a menetjegyet is a teljes útra.

Igen. Teljesárú vármegye- vagy országbérletet külföldi állampolgár is vásárolhat. Sőt, ha a külföldi utas a kedvezményes viszonylati bérletvásárlásához is rendelkezik megfelelő jogosultsággal (pl. megfelelő diákigazolvánnyal), még kedvezményes ország- vagy vármegyebérlet is vásárolhat.