Balaton

Vármegye- vagy országbérlettel utaznál a Balatonhoz? A lenti táblázat segítségével gyorsan és könnyen ellenőrizheted, hogy melyik vonattal utazhatsz az új bérletekkel is a magyar tengerhez.

 

 Vonatok a Balaton déli partján

Részletes leírást az egyes vonatok nevére kattintva, vagy lejjebb görgetve találhatsz.

 
Vonattípus Viszonylat Vármegye-, országbérlettel... Megjegyzés
Balaton InterCity Budapest - Keszthely csak a kijelölt szakaszon vehető igénybe. Siófok – Keszthely között a kijelölt kocsik igénybe vehetők ország- és vármegyebérlettel
Tópart InterCity Budapest - Nagykanizsa csak a kijelölt szakaszon vehető igénybe. Siófok – Nagykanizsa között a kijelölt kocsik igénybe vehetők ország- és vármegyebérlettel, a reggeli hivatásforgalmi időszakban egyes Tópart InterCity vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között felármentesek.

Déli > Parti InterRégió Budapest – Siófok / Fonyód / Balatonszentgyörgy szabadon igénybe vehető. -
Bagolyvonatok Budapest – Keszthely szabadon igénybe vehetők. Éjszakai járatok
Jégmadár expresszvonat Szob – Fonyód csak a kijelölt szakaszon vehető igénybe. Balatonaliga – Fonyód között igénybe vehető ország- és vármegyebérlettel
Balatonfenyvesi kisvasút Balatonfenyves – Somogyszentpál, Balatonfenyves – Csisztafürdő szabadon igénybe vehető. -

Vonatok a Balaton déli partján


 

Vonatok a Balaton északi partján

Részletes leírást az egyes vonatok nevére kattintva, vagy lejjebb görgetve találhatsz.

 
Vonattípus Viszonylat Vármegye-, országbérlettel... Megjegyzés
Katica InterRégió Budapest – Balatonfüred szabadon igénybe vehető. -
Vízipók InterRégió Budapest – Balatonfüred szabadon igénybe vehető. -
Kék Hullám expresszvonat Budapest – Tapolca/Szombathely csak a kijelölt szakaszon vehető igénybe. Balatonalmádi – Tapolca/Szombathely között igénybe vehető ország- és vármegyebérlettel
Vonatok a Balaton déli partján

 

Dunántúlról a Balatonra

Részletes leírást az egyes vonatok nevére kattintva, vagy lejjebb görgetve találhatsz.

 
Vonattípus Viszonylat Vármegye-, országbérlettel... Megjegyzés
Helikon InterRégio Győr –Kaposvár– Pécs csak a kijelölt szakaszon vehető igénybe. csak Győr – Kaposvár között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel
Lesence sebesvonat Szombathely – Keszthely szabadon igénybe vehető. -
Tanúhegy sebesvonat Győr – Keszthely szabadon igénybe vehető. -
Fenyves sebesvonat Pécs – Keszthely szabadon igénybe vehető. -

 

Kerékpárszállítás

Kérünk, ne felejtsd el: ha országbérlettel vagy vármegyebérlettel utazol és kerékpárt is szállítasz, minden esetben kerékpárjegyet kell vásárolnod.

Már az előszezoni időszakban hadra fogjuk az összes, kerékpárszállításra alkalmas kocsinkat, a csúcsidei időszakban azonban így is előfordulhat, hogy a kerékpárhelyek elfogynak. Egyes vonatokon csak 4-8 kerékpár szállítható, ezeket a vonatokat, valamint a feláras IC és expresszvonatokat rendszerint kerékpárhelyjeggyel lehet csak igénybe venni.

Érdemes tehát a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani!

Mind az északi, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, amelyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges: ezekben akár 30 kerékpár is szállítható.

A kerékpárszállításról a vasúttársaság honlapján tájékozódhatsz, ahol egyébként a balatoni információkat külön is megtalálod.

 


Ütemes buszmenetrend a Balaton térségében!

A Volánbusz menetrendje nem módosul az előszezonban, azonban a vonatokkal összehangoltan biztosítja az utazást. Tavaly június óta pedig már ütemes menetrend szerint közlekednek a Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyék közötti regionális és távolsági kapcsolatokat biztosító autóbuszjáratok.

A Volánbusz Budapest és a Balaton között mindkét irányban naponta néhány alkalommal közvetlen autóbuszokat is indít, melyekre az országbérlet is érvényes. Az autóbuszokkal többek között a tó északi partján fekvő Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany, Révfülöp, Keszthely, Hévíz, illetve a déli partján elhelyezkedő Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár települések is elérhetőek a fővárosból. 

Győrből Pápán át a Balaton, Ajka, Zalakaros-Nagykanizsa és Sümeg-Zalaegerszeg felé, valamint a Zalaegerszeg-Hévíz-Keszthely-Veszprém tengelyen - Tapolcán és a Balaton északi partján át is - könnyen megjegyezhető, jó vasúti és autóbusz csatlakozásokat is tartalmazó menetrendet léptettünk életbe.

A korábbi menetrendre jellemző rövidebb járatok részbeni összekötésével az észak-dunántúli városok között számos új közvetlen kapcsolatot biztosító, hosszabb utazásra is alkalmas autóbuszjárat jött létre, amelyek a mindennapi ingázás kiszolgálása mellett regionális és távolsági kapcsolatokat is biztosítanak. A hosszabb és rövidebb távú utazásokat egyaránt kiszolgáló járatokhoz ideális a Mercedes-Benz Intouro típusú autóbusz, ami nagy kapacitású, légkondicionált, kényelmes ülésekkel szerelt és még USB töltővel is rendelkezik.

A fentiek mellett a fővárosból a Bakony festői tájaira a Budapest-Bakonycsernye-Zirc-Bakonybél-Pápa viszonylatú jártokkal utazók is találkozhatnak az új autóbuszokkal, illetve a Veszprém-Siófok-Tamási-Dombóvár-Pécs, illetve a Nagykanizsa-Zalaegerszeg-Szombathely-Kőszeg-Sopron járatokon is Intouro járművek biztosítják a kényelmes utazást.