Van egy vármegyebérletem, de – egy hosszabb utazás keretében – át kell utaznom a vármegyehatáron. Fel tudom ehhez használni a vármegyebérletemet?

Igen, de csak vonaton és ott is csak akkor, ha előre (már az utazás megkezdésekor) rendelkezel a megyehatáron túli útszakaszra érvényes összes menetjeggyel vagy bérlettel.

Ilyenkor egyébként elég, ha a vármegye utolsó állomásától/megállóhelyétől a célállomásig tartó szakaszra váltasz jegyet. Ez fordított irányú utazásnál is igaz: a kiindulási állomástól az újfajta bérlettel lefedett vármegye első állomásáig kell csak érvényes jeggyel rendelkezned.

(Például Pest vármegyei bérlettel Kecskemétről a fővárosba úgy utazhatsz, ha Kecskemét és Nagykőrös között gyorsvonati kocsiba szóló külön menetjegyet, esetleg bérletet váltasz.)

Egy dologra azonban érdemes vigyáznod: a vármegyén kívüli szakaszra eső menetjegy megvásárlása a vonaton már csak pótdíj felszámítása mellett lehetséges, amennyiben a felszállás helyén egyébként lett volna jegyvásárlási lehetőség.

És hogy miért nem lehet ugyanezt a buszoknál is megtenni?

Azért, mert a Volánbusz járatokon a sofőrök csak a felszállás helyétől tudnak jegyet adni. Emiatt nincs mód arra, hogy a buszon az út első szakaszát vármegyebérlettel, a megyehatártól pedig külön jeggyel fedezd.

Nézd meg az infografikát ide kattintva!