Utazhatok-e országbérlettel helyjegyköteles vonaton, például InterCity vonaton?

Most már igen! 2023. július elsejétől a helyjegyköteles vonatok 2. osztályú  kocsijaiban is utazhatsz országbérlettel, csupán egy helyjegyet kell előre megváltanod hozzá.  

Fontos tudni, hogy az 1. osztályú kocsikat, illetve a prémium szakaszt továbbra sem lehet országbérlettel igénybe venni. (Nem, még kocsiosztály-különbözet megvásárlásával sem.)

Ha az InterCity vonat feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, akkor a felármentes kocsikban természetesen továbbra sem kell helyjegyet vásárolnod az országbérlet mellé. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennéd igénybe: ilyenkor szintén nem szükséges helyjegyet vásárolni, elég az országbérlet.

A legegyszerűbben úgy tájékozódhatsz, ha a menetrendi keresőben az „Utasok és kedvezmények” menüpontban megjelölöd, hogy rendelkezel országbérlettel. Ezt követően az útvonaltervezésnél az app már automatikusan mutatja, hogy a kiválasztott vonatra kell-e helyjegyet is váltanod. (Természetesen a helyjegyet is megvásárolhatod online.)

Hasznos tipp: a helyjegy köteles vonatokon korlátozott számban állnak rendelkezésre a helyek, így természetesen a helyjegyek is elfogyhatnak. Ha biztosra akarsz menni, váltsd meg a helyjegyedet még az utazás napja előtt. Ezzel ráadásul még pénzt is spórolhatsz: InterCity vonatokra a helyjegy az utazás napját megelőzően ugyanis csak 650 Ft-ba, az utazás napján azonban már 990 Ft-ba kerül.